Na FBMI ČVUT se podílíme se na vývoji zařízení pro léčbu srdečních fibrilací

Mezinárodní konsorcium firem a univerzit ze tří zemí, mezi nimiž je i Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT v Praze, získalo dvouletý grant v prestižním programu Evropské komise - Horizon 2020, Fast track to innovation, ve výši více než jednoho milionu eur na dokončení vývoje systému, který sníží riziko mrtvice a srdečního selhání u pacientů se srdeční fibrilací síní, tedy nepravidelným srdečním tepem způsobeným abnormální elektrickou aktivitou v srdci.

Irská společnost AuriGen Medical navrhla koncept a vyvinula unikátní prototyp minimálně invazivního srdečního implantátu, který trvale elektricky a mechanicky izoluje tzv. ouško levé srdeční síně jednorázovou procedurou. Právě toto místo je u pacientů s chronickými fibrilacemi síní velmi častým místem vzniku krevních sraženin, které mohou způsobit cévní mozkové příhody nebo srdeční selhání. V EU a USA se jedná přibližně o více než 10 milionů pacientů.

Cílem grantu Left Atrial Appendage Electrical Isolation via Bio-photonic Optical Confirmation to Treat Persistent Atrial Fibrillation je dokončit vývoj tohoto systému s následným zavedením do praxe a minimalizovat tak vznik krevních sraženin a tím i fatálního poškození mozku a srdce pacienta.

V rámci tohoto projektu se doc. Jan Vrba, doc. David Vrba a Dr. Ondřej Fišer z týmu Bio-elektromagnetismu Katedry biomedicínské techniky FBMI podílejí na návrhu a optimalizaci geometrie aplikátoru, který bude v rámci vyvíjeného systému zodpovědný za radiofrekvenční odstranění srdeční arytmie.

  • blog/podilime_se_na_vyvoji_zarizeni_pro_lecbu_srdecnich_fibrilaci.txt
  • Poslední úprava: 2020/02/11 11:46
  • autor: tomaspoko